KD JAZZ in MODERNA UMETNOST 9r 4maj

KD – 9 razred – ponedeljek, 4. 5. 2020

JAZZ in MODERNA UMETNOST

JAZZ

Zaradi nastale situacije, boš glasbeno področje JAZZA moral/a raziskovati sam/a. Pri tem ti bo v veliko pomoč učbenik A. Pesek GLASBA danes in nekoč 9 (str. 48 do 53) na povezavi https://www.irokus.si/izbirka in spletne strani https://www.themeister.co.uk/dixie/dixieland_jazz.htm.

Seveda lahko uporabiš tudi drugo literaturo, ki jo OBVEZNO navedi na koncu izdelka!

Odgovore na spodnja vprašanja piši v wordov dokument, ki mi ga pošlji najkasneje do petka, 8. maja, na marinka.istenic@gmail.com. Na izdelek ne pozabi napisati svojega imena in razreda.

IZDELEK BO OCENJEN!

Sedaj pa na delo, pri katerem boš potrebovl/a predvsem ušesa/sluh, malo pa tudi oči/vid. Za začetek napiši, ali jazz sodi med ljudsko, klasično ali zabavno glasbo. Svojo odločitev tudi razloži, utemelji! Pri tem poslušaj naslednjo skladbo.

Znani skladbi je naslov In the mood, priredbo zanjo pa je napisal Glenn Miller.

 Verjetno ti je zvenela precej jazzovsko, zato se lahko lotiš vprašanj:

 

  1. Kaj je jazz?
  2. Katera glasba velja za začetke jazzovske glasbe in katere elemente združuje?
  3. Naštej zvrsti jazza!
  4. Poslušaj posnetek št. 2, ki ga izvaja original dixilend jazz bend. Napiši, katera glasbila ga sestavljajo!
  1. Na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=8bRTFr0ytA8 poslušaj del posnetka. S pomočjo spodaj zapisanih podatkov ugotovi, v kateri slog jazza sodi in kdo je skladatelj. Naštej najbolj izrazita glasbila, ki si jih v posnetku slišal/a!
  2. Izvajalec jazza je tudi BIG BAND. Ima tipično zasedbo glasbi. Katere skupine glasbil (glasbila) ga sestavljajo!
  3. V Sloveniji je deluje znan Big Band RTV Slovenija! Napiši nekaj osnovnih podatkov o njem!
  4. Oglej si posnetek https://www.youtube.com/watch?v=a9dYzb7x_gc ! Izvedba sodi med etnojazz. Kaj meniš, da je značilno za etnojazz?
  5. Izdelku lahko dodaš tudi slikovni materil!
  6. Viri in literatura!

 

Za konec skupaj z družino poslušaj še zadnji posnetek.

 

Ali ga je kdo od poslušalcev prepoznal? Napiši, kako si ga doživljal/a ti?

To je konec glasbenega dela. Ne pozabi mi pravočasno poslati izdelka!

Sedaj pa se loti še likovnega dela KD.

MODERNA UMETNOST V SLIKARSTVU

Naš kulturni dan bi v normalnih okoliščinah vseboval ogled stalne razstave Moderne galerije v Ljubljani.

V PowerPointu sem vam pripravila mini razstavo o moderni umetnosti. Oglejte si ga ter preberite značilnosti posameznih obdobij. Za pomoč sem vam nanizala še nekaj spletnih povezav.

https://www.ng-slo.si/si/razstave-in-projekti/razstava/slovenski-impresionisti?id=1357

https://sl.wikipedia.org/wiki/Impresionizem

https://sl.wikipedia.org/wiki/Moderna_umetnost

https://sl.wikipedia.org/wiki/Kubizem

https://sl.wikipedia.org/wiki/Abstraktna_umetnost

Poglejte si posnetke, kako se tihožitje pretransformira v določen slog in preberite snov od strani 197 do 199 (do nadrealizma).

https://eucbeniki.sio.si/lum/3193/index.html

Vaša naloga je, da v slogu enega od opisanih obdobij upodobite inštrument, lahko tudi več inštrumentov, ki so tipični za izvedbo jazza. Seveda je lahko vključen tudi glasbenik.

Lahko se isti inštrument ponavlja, veča, manjša…

Razmišljajte o kompoziciji (vodoravna, navpična, poševna…), se pravi sestavi likovnega dela. Oglejte si likovni zvezek, saj smo v sedmem razredu delali likovno nalogo na to temo.

Tudi prostorski ključi so aktualni. Letos smo od prostorskih kjučev bolje spoznali linearno, barvno in zračno  perspektivo. Lansko leto pa nizanje, prostorske plane, delno prekrivanje, izrazitost obrisov, modelacijo. https://eucbeniki.sio.si/lum8/3387/index.html

Material, likovne pripomočke, barve in velikost in obliko formata izberete sami. Lahko vključujete različne materiale (blago, tkanine, časopis, karton, revije…), lahko si sami namešate barve iz živil (kava, kakav, rdeča paprika, kurkuma, sok rdeče pese…). Porabite, kar najdete doma. Lepite, trgajte, barvajte. Lahko se poslužujete računalniške grafike, če imate to možnost in potrebno znanje. Najdite svoje najljubše izrazno sredstvo.

Svoje umetniške stvaritve mi pošljite v Padlet (do petka 8. maja), kamor ste že povabljeni, kjer zbiram tudi vaše osnutke za ex libris. Zraven dodajte opis svojega dela: določite kompozicijo, prostorske ključe, obdobje oz. slog, po katerem ste poustvarili izdelek. To so tudi kriteriji za oceno. Vse to najdete v PowerPointu. Držite se navodil.

Prijeten kulturni dan vam želim in uživajte v ustvarjanju. Mrzlično že pričakujem fotografije vaših izdelkov.

Urška Župec Mele