dod

SLOVENŠČINA , dodatni pouk, vsi oddelki  6. in 7. r.; 8. 5. 2020

Pozdravljeni, učenke in učenci 6. in 7. razreda!

 

Spet smo skupaj in na koledarju je že mesec maj. Je tudi vam všeč veliki traven, ker zrak diši po svežem, obogaten z vonjem cvetočih rastlin? Si že želite sočnih češenj, ki jih bodo pripeljali sadjarji iz bližnje Vipavske doline že ob koncu meseca?

Ste kdaj razmišljali o pomenu rastlin za obstoj človeka? Albert Einstein, eden največjih velikanov naravoslovnih znanosti, je nekoč dejal, da bo človek prenehal obstajati, ko bo umrla zadnja čebela. Kako je prišel na to idejo in kaj to pomeni?

Ali veste, da smo imeli Slovenci že v času Marije Terezije v 18. stoletju znamenitega čebelarja Antona Janšo, rojenega 20. maja 1734, iz Breznice na Gorenjskem, ki je proučeval čebele in o tem napisal knjigo, prejel pa je tudi cesarsko priznanje za svoje delo?

 

Leta 1769 se je prijavil na razpis za učitelja čebelarjenja, kar je uvajala napredna cesarica Marija Terezija. S svojim znanjem je z lahkoto opravil izpit in tako leta 1770 postal cesarsko-kraljevi učitelj čebelarstva.

 

Anton Janša je v nemškem jeziku napisal dve temeljni čebelarski knjigi: »Razprava o rojenju čebel« (1771) in učbenik »Popolni nauk o čebelarstvu«.

Cesarica Marija Terezija je po njegovi smrti izdala ukaz, po katerem so morali vsi čebelarski učitelji učiti po njegovih knjigah. Njegove čebelarske nasvete čebelarji upoštevajo še danes.

 

Po vsem svetu je z Janševo pomočjo zaslovela avtohtona slovenska čebela »kranjska sivka«. Vsa Janševa odkritja so kasneje potrdili znanstveniki.

 

Rojstni dan Antona Janše, 20. maj, so Združeni narodi na slovensko pobudo razglasili za svetovni dan čebel.

 

S čebelarstvom se ukvarja veliko čebelarjev po naši deželi. Že nekaj let pa je znano, da je popularno v svetu in pri nas tako imenovano urbano, mestno čebelarjenje. V Ljubljani stojijo posebni čebelnjaki celo na strehi Cankarjevega doma. Vabim vas, da si ogledate ta zelo zanimivi posnetek.

 

Spletna povezava posnetek:

Urbano čebelarstvo v CD>>

 

Je bil tudi tebi posnetek všeč? Meni zelo!

 

 » Naša naloga je, da skrbimo za rastline, ne onesnažujemo okolja in preprečujemo širjenje škodljivih organizmov ter bolezni.«

To pa je izsek dela poslanice Generalne skupščine Združenih narodov svetu, ki je leto 2020 razglasila za mednarodno leto zdravja rastlin.

 

Če si se zdaj prepričal o pomenu čebel za človeštvo, te vabim k razmišljanju in ustvarjalnemu pisanju. Napiši besedilo, spis, kjer boš pisal ne le o pomenu čebel, ampak tudi o pomenu rastlin za človeštvo. Za kaj so rastline pomembne, komu nudijo zaščito in dom …

Vsa prispela besedila bom prebrala, najboljša pa poslala na natečaj za izvirno literarno otroško delo.

 

Besedila naj bodo napisana na računalnik, pisava CALIBRI, velikost 12. Sprejemam jih do 31. maja 2020 na znani e-naslov hgmilena@gmail.com

 

Želim vam veliko ustvarjalnega navdiha!

Lep pozdrav.

Milena Herblan G.