GUM 7R 7t

Pozdravljen/a!

Teden: 11. 5. do 15. 5 (Navodila za delo v 7. a, b in c oddelku)

OCENJEVANJE ANALIZE BAROČNE GLASBE

Preveri svoje odgovore na nalogo iz prejšnje ure!

Nekaj analiz, ki ste mi jih poslali, so bile dobre. Upam, da ste bili tudi ostali, ki imate izdelke le doma v svojih zvezkih, uspešni in ste o poslušanih skladbah veliko napisali.

1.      Posnetek:

Johann Sebastia Bach: https://www.youtube.com/watch?v=x04g3gzH7HA

Skladba je bila precej hitra, nagajiva, razigrana, poskočna. Izvajal jo je komorni godalni orkester in flavtistka, ki je imela solistično vlogo. Zanimivo baročno glasbilo (v ospredju) je tudi čembalo. Tempo je enakomeren le na koncu se nekoliko zaustavi. V ritmu so uporabljene kratke note (verjetno šestnajstinke?). Melodija je tekoča, spevna in ji lahko slediš. Nekajkrat se ponovi oz. so si melodije med seboj podobne. Uporabljeni so tudi baročni okraski. Sodi med instrumentalno umetno glasbo.

2.      Posnetek:

Georg Friderich Handel: https://www.youtube.com/watch?v=VI6dsMeABpU

Skladba je vokalno-instrumentalna, saj jo izvaja mešani pevski zbor in simfonični orkester. V nekem trenutku na posnetku vidimo tudi organista. Skladba zveni zelo mogočno, svečano, odločno. Večkrat se ponovi ista melodija, ki je v zmernem tempu/hitrosti. Pevci pojejo večglasno. Včasih imajo pomembnejšo melodijo moški, včasi pa ženske. Glasnost se spreminja (od zelo glasno – f, do tiho – p). V orkestru imajo zelo pomembno vlogo trobila (trobente) in nekajkra tudi tolkala (pavke). Skladba se konča počasi z zelo svečanim koncem.

SEDAJA PA TVOJA NALOGA ZA OCENO!

Napiši izdelek o štirih baročnih skladateljih: TARTINI, HÄNDEL, VIVALDI, BACH

Vsebovati mora naslovnico, na kateri piše ime in priimek, razred, kratek življenjepis skladatelja (3-5 povedi – od kod izhaja, rojstvo in smrt, kratek življenjepis skladatelja zanimivosti o skladatelju) s tvojimi povedmi (NE KOPIRAJ jih s spleta!) in majhna slika.

Najpomembnejši del izdelka je analiza skladbe.

 Na YT poslušaj delo dveh skladateljev po tvojem izboru. Skladba ne sme biti daljša od 5 minut, lahko je tudi krajša. V analizo napišin naslov skladbe in ostale podatke, ki jih lahko najdeš ob posnetku. Najpomembnejši del bo tvoja lastna analiza skladbe tako, kot si lahko »treniral« v preteklih urah. Ne pozabi uporabljati glasbenih pojmov/besed. Veliko ceno v analizi ima tudi tvoje osebno mnenje o skladbi.

 Izdelek napiši v wordov dokument, ki mi ga do konca tedna pošlješ na naslov marinka.istenic@gmail.com. K poslani pošti OBVEZNO dodaj tudi obe povezavi skladb, ki ju boš poslušal/a.

 Ta izdelek bo tvoja zadnja letošnja ocena , zato se le potrudi.

Marinka Istenič