slj dod

SLOVENŠČINA , dodatni pouk, vsi oddelki  6. in 7. r.; 22. 5. 2020

Spoštovani učenke in učenci 6. in 7. razreda!

 

Učenci, ki se odločijo sodelovati v Tekmovanju za Cankarjevo priznanje, radi berejo. V to skupino knjižnih moljev spadaš tudi ti. In to je super!:-)

Ali veš, koliko knjig si že prebral letos? Pomisli. Kaj pa čtiva prejšnjih let?

 

Napiši seznam prebranih knjig, pripiši tudi avtorje. Ko seznama ne dopolnjuješ več,  kar pomeni, da si napisal vse, česar si se spomnil, izberi izmed njih deset najboljših in najzanimivejših branj; oštevilči jih od 1–10; začni s 1., ki je najboljša.

 

Potem pa napiši seznam knjig, ki bi jih rad prebral, ker si zanje slišal, »da je to treba prebrati«. Zdaj imaš že dva seznama. Dobro ti gre!

 

Zdaj pa preglej, katere knjige doma so samo tvoje. Je med njimi katera, ki je nisi še prebral? Poglej, kaj piše na platnici zadnje strani. Je ocena pritegnila tvojo pozornost in željo po branju? Kje si to knjigo dobil? Ti je darovalec napisal posvetilo v knjigo? Kdaj je to bilo?

Ob listanju lastne zbirke knjig se ti zbujajo prijetni spomini, tudi na ljudi in dogodke.

 

Bodi radoveden. Vprašaj starše, če ti dovolijo pregledati tudi kakšno polico družinskih knjig. Če ti pritrdijo, previdno vzemi dragocenost v roke in jo prelistaj. In že se pred tabo zvrstijo nenavadni svetovi, mitološki junaki, znameniti vojskovodje, slavni ljudje, neznane oddaljene dežele …

Poglej naslovnico, preberi avtorja in naslov. Odpri knjigo, preberi leto izida, založbo, ki jo je izdala, in kraj. Kateri naslov nosi najstarejšo letnico? Katera knjiga ima največ strani? Katera je najtanjša? Katera pa najmanjša? Katera ima največ poglavij? Katera pa največ slik? Katera najlepše diši?

Morda boš med njimi naletel na knjigo s pesmimi. Če je njen avtor pesnik Boris A. Novak, bo morda v tej zbirki tudi pesem Srce.

Srce je predal za spomine.

Vanj spravljaš vse, kar mine.

 

Ponavadi so v predalih zložene obleke.

V srcu pa najdeš izgubljen poljub na bregu reke.

In ga spet okušaš, ko zapreš veke.

 

Knjiga nas razveseli, nasmeji, pouči, potolaži, obogati s spoznanji in novimi besedami. Z glavnimi junaki jokamo in se veselimo, izgubljamo in zmagujemo. Nabiramo znanje, premagujemo strahove, dosegamo sanje.

 

V knjigah najdemo navdih.

 

Učim se … Zaman!

Knjiga je predebela

za tako lep dan!

Sonce izginja

za vogalom obzorja.

Jutri bo spet tu.

Zvezde so zlati

gumbi na nočni srajci.

Lahko noč, nebo!

 

Japonska pesniška oblika HAIKU je navdihnila tudi Borisa A. Novaka. Pesem je iz treh verzov po pet, sedem in pet zlogov, ki zgoščeno prikazujejo trenutek iz narave, povezan z dogajanji v človekovi notranjosti.

 

Morda je zdaj trenutek, da bi tudi ti ustvaril svojo prvo – ali pa novo – pesem HAIKU.

Vzor so ti lahko najboljši pesniki.

 

Želim ti veliko veselja ob iskanju knjižnih zakladov in pesniškega navdiha.

 

Milena Herblan G.