slj-dod

SLOVENŠČINA, dodatni pouk, vsi oddelki  6. in 7. r.; 29. 5. 2020

Spoštovani učenke in učenci 6. in 7. razreda!

 

            Haikuji so kratke pesniške oblike, ki so našle pot do nas iz daljnih krajev, z Japonske. Če se je kateri v minulem tednu zapisal s pomočjo tvojih misli, sem zelo vesela.

      Sicer pa naši učenci višjih razredov že več let sodelujejo na literarnih natečajih, ki so tudi mednarodnega značaja, in so vsakokrat za svojo ustvarjalnost nagrajeni z objavo v zborniku najboljših. Prav v teh dneh čakamo na letošnji zaključek in rezultate natečaja.

         Prejšnji teden si pregledoval svojo in družinsko zbirko knjig. Uredil si sezname najboljših, ki si jih prebral. Ali si kdaj pomislil, da bi bilo dobro, če bi si zabeležil vse knjige, ki si jih prebral? Da bi ne usahnile na dno pozabe?

           Morda je pa zdaj pravi čas!

       Ustvari svoj »DNEVNIK BRANJA«. Vanj zapisuj podatke o prebranih knjigah. Napiši tudi glavne osebe, kraj dogajanja in kratek povzetek –  do dvajset povedi. In čez leta, 20 … 30 … 40 … boš lahko izdal svojo knjigo prebranih knjig! 🙂 In potem boš to, po svežem dišečo lepotico knjig, postavil na knjižno polico, kjer si kot otrok brisal prah in listal po zakladih.

          Z današnjim srečanjem zaključujemo naše druženje, ki se je začelo v septembru z branjem Odprave zelenega zmaja pisatelja Slavka Pregla. Knjigo smo podrobno analizirali in se pogovarjali o književnih junakih, jih opisovali in označevali, se pogovarjali o kraju in času dogajanja, razmišljali o njihovih doživetjih in usodah, o življenju v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, o življenju in delu pisatelja Pregla in še o mnogočem … In potem ste prišli dokazat svoje znanje na Tekmovanje za Cankarjevo priznanje. Pokazali ste veliko znanja, veliko vas je doseglo rezultat, vreden bronastega Cankarjevega priznanja. Veselim se vaših uspehov! Zdaj pa …  

      … Zdaj pa vas prepuščam branju knjige … 🙂

 

Knjige skrivajo zaklade. Bralci jih odkrivamo.

 

Želim vam najlepše počitnice in mnogo najboljših zgodb v prebranih knjigah.

Milena Herblan Gostiša