gum 5acd 3t

PLEŠEMO

Posnetek si verjetno prepoznal/a in pri odgovarjanju na vprašanja verjetno ni bilo težav.

Pa poglejmo:

Naslov pesmi je Lejsarjev malen in je iz Notranjske. Izvaja jo Ljoba jenče, znana zbirateljica ljudskega izročila iz Cerknice. Pesem spremlja s kamni/prodniki. Pri tem pazi na moč udarca, udarja po različnih delih kamna ter odpira in zapira dlan. Tako dobi različne zvoke.

Kako pa vam je šlo družinsko petje pesmi Jaz pa pojdem na Gorenjsko in spremljava z izbranimi glasbili? Dobila sem nekaj posnetkov. Verjetno nastop »še pilite«, da bo čimboljši, in ga nameravaš poslati ta teden. Moj naslov najdeš na šolskih spletnih straneh pod rubriko STARŠI (čisto na koncu).

Tudi danes boš potreboval/a pomoč drugih družinskih članov, saj se boste naučili nov ljudski ples. Ta ples poznamo vsaj z dvema imenoma: RAŠPLA, TOČAK (napiši v zvezek). V učbeniku na str. 38 je slikovni prikaz. Mogoče ti bo uspelo že brez videoposneka, drugače pa si lahko korake (gibanje) ogledaš na https://www.youtube.com/watch?v=qfMiW8T0ffw  (začne se pri 1 minuti in pol).

Sedaj pa na noge, obujte si plesne čevlje, izberite soplesalca in …PLESAT!

Ko boste korake že znali , si lahko izmislite tudi svojo koreografijo (potek in obliko plesa). Idejo lahko dobite na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=1LyeGLSR848 .

Zelo rada bi vas videla, kako plešete skupaj z družino, zato le pošljite tudi ta posnetek.

Pa še to! Ali se ta ples pleše bolj »na DVA ali bolj na TRI«?

                                                                                                      Marinka Istenič