GUM 6r 5t

Teden: 20. 4.  do 24. 4. (Navodila za delo v 6. a, b, c in d oddelku)

ZVEZEK in zapisuj!

PONAVLJANJE IN UČENJE NOVE PESMI

Preveri svoje odgovore:

Omenjena glasbila v pesmi Tuba (R. Kranjčan):

TUBA (trobila), KLARINET (pihala), KLAVIR (glasbila s tipkami), BOBNI (tolkala z opno), ČINELE (kovinska tolkala), KITARA (brenkala), TROBENTA (trobila), POZAVNA (trobila)

Upam, da ti je uspelo napisati vseh 8 glasbil in jih pravilno razvrstiti! Čestitam vsem tistim!

AEROFONA GLASBILA so vsa tista glasbila, ki grajo s pomočjo ZRAKA. Torej sem sodijo PIHALA (str. 18), TROBILA (str. 24) in nekatera GLASBILA S TIPKAMI (str. 35 – orgle in harmonika). Si bil/a tudi pri tem uspešen/na?

Danes boš imel/a podobno nalogo, le da boš na Rokusovih povezavi učbenikov (https://www.irokus.si/izbirka ) v učbeniku GLASBA danes in nekoč 6 poiskal/a vsa glasbila, ki sodijo med kordofone (se še spomniš, da so to tista glasbila, ki imajo strune). V zvezek napiši, katere skupine so to in na kateri strani se nahajajo. Preberi tekst, predvsem pa si oglej slike. Na spletu lahko sam poiščeš posnetek glasbila, če si radovedeh, kašen zvok imajo. Če boš našel kakšno posebno glasbilo, ki ga mi nismo omenili, ga zapiši v zvezek.

Čaka te še učenje pesmi, saj boš iz petja pridobil oceno.

Upam, da pesem Oj, lepo je res na deželi (https://www.youtube.com/watch?v=v4sevZLf5Qs) še vedno ponavljaš. Danes se boš naučil/a novo slovensko ljudsko pesem. Besedilo je v učbeniku na str. 54, melodija pa na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=ZtWEEwBGAfg. Kdor zna kakšno glasbilo, se jo lahko nauči zaigrati po notah. Lahko jo spremljaš samo z akordi (npr. na kitari). Pri petju naj se ti pridružijo tudi drugi člani družine. Poslani posnetki so zelo dobrodošli, saj si na tak način lahko že pridobite kakšno oceno. Komur petje ni najljubše opravilo, lahko pri tej pesmi oblikuje kmišibaj (verjamem, da to »mimi« gledališče vsi poznate), ustvarite lastno koreografijo…

 

 

Marinka Istenič