GUM 8r 6t

Pozdravljen!

Teden: 4. 5.  do 8. 5. (Navodila za delo v 8. a, b in c oddelku)

OCENJEVANJE SEMINARSKIH NALOG

Na posnetku, ki si ga moral/a poslušati v prejšnji aktivnosti je RUDI BUČAR, slovenski kantavtor, folk rock glasbenik in poustvarjalec istrske glasbene kulturne dediščine. Sodeluje z različnimi slovenskimi izvajalci (Alya, J. Dovč, A. Hrovat, J. Plestenjak…) in nastopa na različnih prireditvah po Slovenjij (Slovenska popevka, Melodije moraj in sonce, EMA). Naslov pesmi je TAKI LJUDJE. Sporoči, kaj ti je uspelo »narediti« s pesmijo: si jo samo prepeval/a, si zraven zaplesal/a, igral/a na glasbilo…

Še enkrat ti prilagam povezavo, da nalogo narediš, če jo do sedaj še nisi uspel/a: (https://www.youtube.com/watch?v=R0-6S8oxe2c)

Lahko pa prisluhneš tudi še kakšni drugi njegovi pesmi.

Kako ti je uspelo narediti nalogo! PREVERI!

Pomemben Slovenec iz obdobja romantike je bil France Prešeren. Čustva je poudarjal med drugim v pesmih, ki jih je pisal o Primicovi Juliji, pesem v kateri poudarja narodno zavest je Krst pri Savici, vam pa je verjetno še bolj znana Zdravljica, ljudsko izročilo je uporabil v pesmi Lepa Vida in Turjaška Rozamunda in še kje.

NOVE GLASBENE OBLIKE, ki so se pojavile v času romantike so : SAMOSPEV, IMSTRUMENTALNA MINIATURA, RAPSODIJA, SIMFONIČNA PESNITEV, BALET in druge. Seveda so skladatelji še vedno ustvarjali simfonije, koncerte, kvartete, opere in druge glasbene oblike iz preteklih obdobji.

 Ker se boš v tem tednu predstavil/a z branjem svoje seminarske naloge, drugih obveznosti tokrat ne boš imel/a.

OBVEZNO pa še enkrat na šolskih spletnih straneh preberi, kako bo videokonferenca potekala!

Lahko pa si ogledaš posnetek in tudi ti kaj podobnega ustavariš! Ne pozabi mi poslati posnetek!  https://www.youtube.com/watch?v=3bqRrvCiA4Y

 

Marinka Istenič