slj7.b-3t

Dober dan, 7. b!

 

Če vam rečem, da imajo pri sosedu jare kokoši in da ima grešnik devet naglavnih grehov, kako in ali sploh razumete te pojme? … Morda. Marsikaj bi mi povedali v razredu, vem.

Kdo pa je po vaše Slamorezec pa Drnulja pa Kašopihar pa Krivostegno? Na kaj pomislite ob teh lastnih imenih? Bi se s temi poimenovanji izcimilo kaj komičnega ali tragičnega?

 

Josip Jurčič, dolenjski pripovednik, je imel dedka, ki mu je povedal veliko zanimivih zgodb. Veliko si jih je pa Jurčič tudi sam izmislil.

 

Danes boste potrebovali za delo berilo »Novi svet iz besed 7«, stran 144 – 147.

 

Preberi Kozlovsko sodbo v Višnji Gori. Preberi razlago manj znanih besed ob besedilu.

Zdaj si že ugotovil, da je to komično besedilo, ki zbuja smeh z nesmisli.

Preberi besedilo še enkrat. Odgovore na vprašanja Dejavnosti po branju zapiši v literarno mapo. Ankete s sošolci pri drugem vprašanju ne delaj.

 

Medijska ustvarjalnica. Napiši odgovor pri drugi zvezdici. Kdor hoče, tudi pri tretji.

 

V Berilu ali na spletu poišči življenjepisne podatke o pisatelju Josipu Jurčiču. Pomembne prepiši, lahko v obliki miselnega vzorca.

 

Ko boš vse naredil, si oglej še posnetek »Kozlovske sodbe v Višnji Gori«.

 

Povezava na posnetek: Kozlovska sodba v Višnji Gori

 

https://www.youtube.com/watch?v=NF8EHmZEcl8

 

 

·       Prebral si Butalce Frana Milčinskega. Napiši, katere humoreske so se ti zdele najbolj komične. Utemelji svojo izbiro. Napiši, kdo so Butalci, kaj počnejo, kje živijo.

 

·       Napiši svojo komično zgodbo. Bolj ko bo nenavadna, nesmiselna, smešna v besedah, položajih in značajih, boljša bo.

 

Butalce in svojo komično zgodbo napiši na računalnik, če ga imaš. Pošlji mi jo na moj že znani elektronski naslov: hgmilena@gmail.com najkasneje do četrtka, 16. 4. 2020.

Piši v pisavi Calibri (Telo), velikost črk 12.

 

Prej ko boš delo opravil, prej se boš tega veselil.

Preživite vesele praznične dni.

Milena Herblan Gostiša