dod-3t

SLOVENŠČINA, dodatni pouk, vsi oddelki  6. in 7. r.; 10. 4. 2020

Spoštovani učenke in učenci 6. in 7. razreda, dober dan!

 

Na zimski čas smo skoraj pozabili, zdaj smo že nekaj časa v pomladi. Dnevi so daljši, v nova jutra nas budi petje ptičjih zborov. Narava brsti in cveti. In vsak dan bo bolj toplo in bolj svetlo.

 

Že naši poganski predniki so se veselili prebujenja narave. Vedeli so, da so dnevi teme minili, da zemlja čaka pridnih rok, da prihaja čas toplote, svetlobe, obilja. Obhajali so veliko pomladno slavje,  ki se je v kasnejših obdobjih prekrilo s krščansko veliko nočjo, a se tudi danes kaže v raznih obrednih igrah velike noči.

 

Nobenega praznika niso obhajali pri nas tako slovesno kot velike noči. Na gričih so zagoreli kresovi, odmevalo je pokanje bičev, slišalo se je slavnostno pritrkavanje.

 

Velikonočni ponedeljek je bil včasih še posebej praznik mladih. Na ta dan so oblekli najlepšo obleko. Praznični ponedeljek je bil praznik veselja, druženja, izmenjave velikonočnih daril, pisanic, pirhov.

 

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih; na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po križanju pa je vstal od mrtvih.

 

Velika noč je za kristjane praznik veselja, življenjske radosti in upanja.

 

Vsak od nas bo velikonočne dni preživel na svoj način. Veliko slovenskih družin bo v prazničnem pričakovanju še posebej uredilo dom in pripravilo tudi velikonočna jedila, ki imajo določeno simboliko.

 

Spoštovani učenci in učenke. Tudi letos bomo imeli prost ponedeljek. A doma bomo tudi v torek in sredo in … Ko bo pravi čas, se bomo spet družili. A tokrat mora biti praznovanje samo doma.

 

Kaj želim od vas? Želim, da po svojih močeh pomagate pri domačih opravilih vaše družine. Če boste barvali jajca in pekli sladke dobrote, pomagajte; tako se lahko veliko naučite. Saj poznate slovenski pregovor: »Kar se Janezek nauči, Janez zna.« Sicer pa sledite vrednotam svoje družine.

Veselja in upanja si želimo vsi. Svetloba je z vsakim dnem svetlejša!

 

Pa še to. Ko boste imeli čas, napišite primerjavo med običajnimi velikonočnimi prazniki in letošnjimi; napišite, kako ste barvali pirhe, pomagali treti orehe, peči potico, kopati in strgati  hren … Slišim, da bo šola morda izdala poseben šolski časopis, kjer bo tudi tvoje besedilo, če ga boš napisal. 🙂

 

Spoštovani učenci in učenke, vam in vašim družinam želim vesele praznične dni.

Milena Herblan Gostiša