4.teden – 14.skupina

OPB, 5. r., 14. SKUPINA; torek, 14. 4. 2020
Pozdravljeni, učenke in učenci!

Ste že slišali kdaj koga reči, da je lahko vsak dan praznik? Ne, da?
Že zjutraj se lahko odločimo, da bomo dan preživeli pozitivno. Kako? Učenec si reče, da bo, na primer, sledil učiteljevim navodilom in opravil pravočasno šolske obveznosti. Vadil bo inštrument, če hodi v glasbeno šolo. Priskočil bo staršem v pomoč, ko ga bodo potrebovali. Vadil bo branje, da bo pridobil na hitrosti. Ne bo se pritoževal … Vzel si bo čas za sprostitev in počitek.

Ali se lahko tudi starši odločijo, da bodo dan preživeli pozitivno? Seveda! Vsak od nas se lahko odloči za dobro. Tako lažje preživimo in smo dobre volje! 🙂

In ko dan mine, si rečeš: »Kakšen krasen dan!« Nato vesel ležeš k počitku in spokojno prespiš noč.

In ko se zazori nov dan, spet sprejmeš dobre odločitve. 🙂

Če ste se z družino v teh sončnih dneh sprehodili po naravi, ste gotovo opazili rastlino z zvončastimi vijoličnimi, modrimi ali pa rožnatimi cvetovi. To je pljučnik. Ima več imen, nekateri mu pravijo tudi velikonočnica. Zdravilnost te rastline so poznali že naši predniki. Lajšali so si težave ob vnetju dihalnih poti in pljučnih obolenjih. 

Cveti od konca meseca marca do konca maja. V tem času ga ob sončnih dneh lahko nabiramo. Cvetočo rastlino doma sušimo v senčnem in zračnem prostoru; posušena rastlina mora ohraniti zeleno barvo. Takrat jo shranimo v steklen kozarec, pokrijemo s pokrovom in odnesemo v temen in suh prostor.

Ko pride čas, si pljučnik primešamo k drugim posušenim čajnim mešanicam in s čajem blažimo težave nekaj dni.

Preden nabiramo rastline, za katere smo slišali, da nam lahko pomagajo blažiti težave, se moramo o tem poučiti. Otroci morate povedati staršem in brez vednosti staršev nikoli nabirati ali uživati kakršnih koli snovi. Tudi starši se morajo poučiti o morebitnem nabiranju in uporabi rastlin, ki jih še ne poznajo.

Če doma nimamo knjige, kamor bi pogledali o nabiranju in uporabi zdravilnih rastlin, si dandanes lahko pomagamo s sodobnimi mediji.

Četudi ne boste nabrali pljučnika za domačo rabo, ga boste od danes naprej prepoznali na sprehajalni poti in se tega veselili.

Spoštovani učenke in učenci, če se vam je ob mojem zapisu utrnila katera zanimiva misel, sem tega vesela.

Lep pozdrav.
Milena Herblan G.